vibraciones-hogar

Les vibracions en la llar i com afecten la nostra salut

vibraciones-hogar

El soroll que provoquen certs aparells de la llar com la calefacció, l’aire condicionat i fins i tot el mateix sistema de canonades genera unes vibracions en la llar que poden arribar a afectar a la nostra salut.

Què són les vibracions en la llar?

Es tracta del moviment d’un cos o partícules al voltant d’una posició en repòs. Podria definir-se com un moviment periòdic d’un sistema elàstic al voltant d’un punt d’equilibri. Les vibracions es mesuren en termes de freqüència, amplitud i acceleració, i es valoren en funció de la quantitat de cicles per segon. Un cicle és el moviment de l’objecte des que surt del seu punt d’equilibri fins al punt més allunyat superior i inferior. Així, la quantitat de cicles per segons és la freqüència de vibració.

Com ens afecten les vibracions a la salut?

Ja no solament parlem de la molèstia que causa, tant el soroll com les vibracions, sinó que pot afectar-nos greument a la nostra salut. Alguns dels símptomes poden ser dolor d’esquena, mal de cap, marejos, síndrome del túnel carpiano, trastorns vasculars, cervicàlgies o dorsolumbalgias, etc. Fins i tot es pot produir una espondiloartrosis de columna, pels petits microtraumatismes repetits i calcificacions dels discos intervertebrals.

Cal tenir en compte que la majoria d’aquestes conseqüències comencem a sofrir-les quan suportem vibracions per sobre de 2 Hz. No obstant això, la majoria de les vibracions en la llar no arribar a tal xifra. De totes maneres, hem de tenir molt present que les vibracions de baixa freqüència, aquelles per sota dels 2 Hz, també poden afectar el sistema nerviós central, causant marejos, nàusees, vòmits, etc.

Com podem evitar-ho?

Actualment existeixen un conjunt de normatives que regulen l’emissió de les vibracions. Per exemple, a una d’elles es prohibeix la instal·lació de màquines o òrgans en moviment de qualsevol instal·lació en o sobre parets, sostres, forjats o altres elements estructurals de les edificacions. Aquesta prohibició té la seva excepció, de manera que sí que estarà permesa la instal·lació en aquells casos excepcionals en els quals es justifiqui que no es produeix cap molèstia al veïnat, o instal·lin els corresponents elements correctors, o que l’allunyament o l’aïllament de l’activitat respecte als habitatges sigui suficient per garantir els nivells establerts.

Aquestes regulacions solament ens protegeixen d’alguns tipus de vibracions. Per mitigar els efectes de totes elles, la millor opció és instal·lar un bon aïllament de l’habitatge.

T'HA AGRADAT AQUEST CONTINGUT? SUBSCRIU-TE AL NOSTRE NEWSLETTER

0 Comentaris

Deixar un comentari

Vols comentar?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *