efectos-calor-cuarpo-humano

Quins són els efectes de la calor en el cos humà?

efectos-calor-cuarpo-humano

Les altes temperatures són la tònica de cada estiu, cosa que coneixem amb el nom d’ones de calor. Sabem què fer per evitar els cops de calor: no sortir al migdia, beure molta aigua, protegir-nos la pell, etc. Però, quins són els efectes de la calor en el cos humà? És important que coneguem quins són els símptomes de la calor. Així podrem detectar quan estem a punt de sofrir un cop de calor.

Efectes de la calor extrema en el cos

La majoria de les malalties relacionades amb lacalor ocorren quan la persona ha estat exposada a altes temperatures o ha realitzat massa exercici físic per a la seva edat o estat de salut.

Les temperatures extremes causen estrès en l’organisme, el seu funcionament òptim és entre els 36 i 37,5 graus. Quan són més altes, el cos s’allibera de la calor a través de la suor, l’augment de la respiració i del ritme cardíac. Quant més calor, més suor i això incrementa el risc de deshidratació.

Enrampades per la calor

Després d’un treball físic intens i continuat sota l’exposició al sol que impliqui una excessiva sudoració, poden aparèixer enrampades musculars en les extremitats. Això es deu a la pèrdua de sals minerals a causa de la suor excessiva. Si això ocorre, el menor problema són les enrampades, és molt més important la pèrdua de sals, ja que pot alterar les funcions corporals.

Per recuperar-se, cal interrompre l’activitat, descansar en un lloc a l’ombra o, preferiblement, en un espai interior que posseeixi aire condicionat i reposar els líquids i les sals minerals perdudes.

Esgotament per calor

Igual que en el cas anterior, això es produeix després de realitzar un esforç físic perllongat exposat a altes temperatures. Com a conseqüència de la suor, el cos es deshidrata i els símptomes són set, feblesa, fatiga, ansietat, taquicàrdies i augment de la temperatura corporal.

Generalment, per tractar l’esgotament, n’hi ha prou amb tombar-se en un lloc fresc i reposar els líquids perduts. Si la situació es manté, pot degenerar en un cop de calor.

Cop de calor

Cal prendre’s molt de debò els cops de calor, ja que poden provocar la mort si no es tracten degudament i es mantenen les condicions que l’originen. Els símptomes inicials d’aquesta síndrome puguin ser identificats fàcilment: cansament, mal de cap, mareig, nàusees i vòmits, inestabilitat, enrogiment, sequedat de la pell i enrampades, entre uns altres.

Quan el cos aconsegueix els 40 i els 41 graus es produeix l’esgotament per calor i, si supera els 41 graus, el cos comença a deixar de funcionar. Comencen també a veure’s afectats els processos químics i el sistema nerviós central, les cèl·lules dins del cos es deterioren i hi ha risc que fallin múltiples òrgans.

Quan apareixen els primers símptomes, és necessari baixar la temperatura corporal. En primer lloc, hem de col·locar-nos en un lloc fresc on corri l’aire, sigui natural o aire condicionat, refrescar la pell i beure molta aigua tranquil·lament. Si el cos ha superat els 40 graus, serà necessari banyar-nos amb aigua freda fins que baixem alguns graus. I si gens d’això funciona, caldria trucar als serveis d’urgència.

T'HA AGRADAT AQUEST CONTINGUT? SUBSCRIU-TE AL NOSTRE NEWSLETTER

0 Comentaris

Deixar un comentari

Vols comentar?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *