Com reciclar oli de cuinar usat
Tots ens hem preguntat alguna vegada què podríem fer amb l’oli que utilitzem per cuinar. És un fet que totes les famílies utilitzem una gran quantitat d’oli per cuinar i que, en molts casos, no acaba sent reciclat correctament. No obstant això, nosaltres mateixos podem reciclar oli de cuinar en sabó, detergent casolà o espelmes aromàtiques.
Quan es tracta de reciclar, gairebé tots estem conscienciats a separar el paper, plàstic, vidre, orgànic… però poques vegades tenim en compte productes com l’oli usat. L’oli rebutjat és nefast per a la naturalesa, sobretot per al medi ambient aquàtic. Mai hem de tirar l’oli per l’aigüera. En cas que no vagis a reutilitzar-ho, el millor és que ho reciclis portant-lo a un punt de recollida.
Reciclar oli de cuinar per fer sabó
Amb aproximadament un litre d’oli per reciclar, un altre litre d’aigua i uns 160 grams de sosa càustica podrem elaborar sabó casolà. És molt important remarcar que hauràs d’utilitzar guants i ulleres protectores perquè la sosa càustica no et danyi la pell mentre realitzis el procés de barrejat dels ingredients. Una vegada estem llests, seguim els següents passos:
- Bolcar l’aigua en un recipient gran de plàstic o acer inoxidable.
- Afegir la sosa càustica i remoure fins que es dissolgui en l’aigua.
- Dejar reposar y enfriar hasta los 35 ºC. Si vols afegir alguna essència, est serà el moment.
- Afegir lentament l’oli de cuina usat i remoure la mescla constantment sempre en el mateix sentit, durant uns 30 o 40 minuts, fins que la mescla comenci a espessir.
- Quan la mescla tingui una textura similar a una pasta, bolcar-la en els motlles.
- Deixar assecar el sabó durant uns 30 dies.
Reciclar oli de cuinar per fer detergent
Necessitarem els mateixos ingredients que abans, però en altres quantitats: un litre d’oli de cuina usat, 7 litres d’aigua, 200 grams de sosa càustica, més un litre de detergent líquid. La preparació és molt senzilla, barregem tot amb cura, ja que la insulsa és nociva per a la nostra pell i a més no hem d’aspirar-la, per la qual cosa es recomana l’ús de guants i màscara. Es deixa en repòs durant una setmana, passat aquest temps ja tenim fet el nostre propi detergent en pasta, llest per utilitzar-lo en la rentadora o per rentar a mà.
Reciclar oli de cuinar per fer espelmes
Una altra cosa que podem fer amb l’oli usat de la cuina són espelmes aromàtiques. Per a això necessitarem uns 4 o 5 gots petits que serveixin com a recipients per contenir les espelmes, 400 g d’oli usat, un filferro que ens servirà de base per a la metxa, fil de cotó sense tractar de 4-5 mm per a la metxa i 10-15 gotes d’oli essencial per espelma.
Per elaborar la vela seguirem aquests passos:
- Filtrar l’oli de cuina que utilitzarem per obtenir un oli més pur i sense residus.
- Preparar la metxa de la vela. Amb el filferro creem la base perquè el fil de cotó pugui sostenir-se al centre i la flama es mantingui. Per a això, fes una petita base enrotllant el filferro i després, enganxa en ell el fil de cotó.
- Deixa aquest filferro amb el fil de cotó al centre del flascó i aboca l’oli de cuina usat, amb cura de no omplir-ho del tot. Afegeix finalment les gotes d’oli essencial al teu gust.
- Ara deixem que es solidifiqui per uns dies i ja podrem utilitzar nostres vés-les aromàtiques.
Deixar un comentari
Vols comentar?No dubtis a contribuir!