reciclar-aceite-de-cocina-usado

Com reciclar oli de cuinar usat

reciclar-aceite-de-cocina-usado

Tots ens hem preguntat alguna vegada què podríem fer amb l’oli que utilitzem per cuinar. És un fet que totes les famílies utilitzem una gran quantitat d’oli per cuinar i que, en molts casos, no acaba sent reciclat correctament. No obstant això, nosaltres mateixos podem reciclar oli de cuinar en sabó, detergent casolà o espelmes aromàtiques.

Quan es tracta de reciclar, gairebé tots estem conscienciats a separar el paper, plàstic, vidre, orgànic… però poques vegades tenim en compte productes com l’oli usat. L’oli rebutjat és nefast per a la naturalesa, sobretot per al medi ambient aquàtic. Mai hem de tirar l’oli per l’aigüera. En cas que no vagis a reutilitzar-ho, el millor és que ho reciclis portant-lo a un punt de recollida.

Reciclar oli de cuinar per fer sabó

Amb aproximadament un litre d’oli per reciclar, un altre litre d’aigua i uns 160 grams de sosa càustica podrem elaborar sabó casolà. És molt important remarcar que hauràs d’utilitzar guants i ulleres protectores perquè la sosa càustica no et danyi la pell mentre realitzis el procés de barrejat dels ingredients. Una vegada estem llests, seguim els següents passos:

   Bolcar l’aigua en un recipient gran de plàstic o acer inoxidable.
   Afegir la sosa càustica i remoure fins que es dissolgui en l’aigua.
   Dejar reposar y enfriar hasta los 35 ºC. Si vols afegir alguna essència, est serà el moment.
   Afegir lentament l’oli de cuina usat i remoure la mescla constantment sempre en el mateix sentit, durant uns 30 o 40 minuts, fins que la mescla comenci a espessir.
   Quan la mescla tingui una textura similar a una pasta, bolcar-la en els motlles.
   Deixar assecar el sabó durant uns 30 dies.

Reciclar oli de cuinar per fer detergent

Necessitarem els mateixos ingredients que abans, però en altres quantitats: un litre d’oli de cuina usat, 7 litres d’aigua, 200 grams de sosa càustica, més un litre de detergent líquid. La preparació és molt senzilla, barregem tot amb cura, ja que la insulsa és nociva per a la nostra pell i a més no hem d’aspirar-la, per la qual cosa es recomana l’ús de guants i màscara. Es deixa en repòs durant una setmana, passat aquest temps ja tenim fet el nostre propi detergent en pasta, llest per utilitzar-lo en la rentadora o per rentar a mà.

Reciclar oli de cuinar per fer espelmes

Una altra cosa que podem fer amb l’oli usat de la cuina són espelmes aromàtiques. Per a això necessitarem uns 4 o 5 gots petits que serveixin com a recipients per contenir les espelmes, 400 g d’oli usat, un filferro que ens servirà de base per a la metxa, fil de cotó sense tractar de 4-5 mm per a la metxa i 10-15 gotes d’oli essencial per espelma.

Per elaborar la vela seguirem aquests passos:

   Filtrar l’oli de cuina que utilitzarem per obtenir un oli més pur i sense residus.
   Preparar la metxa de la vela. Amb el filferro creem la base perquè el fil de cotó pugui sostenir-se al centre i la flama es mantingui. Per a això, fes una petita base enrotllant el filferro i després, enganxa en ell el fil de cotó.
   Deixa aquest filferro amb el fil de cotó al centre del flascó i aboca l’oli de cuina usat, amb cura de no omplir-ho del tot. Afegeix finalment les gotes d’oli essencial al teu gust.
   Ara deixem que es solidifiqui per uns dies i ja podrem utilitzar nostres vés-les aromàtiques.

T'HA AGRADAT AQUEST CONTINGUT? SUBSCRIU-TE AL NOSTRE NEWSLETTER

0 Comentaris

Deixar un comentari

Vols comentar?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *