huerto-urbano

Guia per crear el teu propi hort urbà a casa

huerto-urbano

Segur que t’has adonat que les fruites i verdures que comprem al supermercat ja no conserven el seu sabor autèntic. Per això, a les ciutats estan proliferant els horts urbans en espais a l’aire lliure com a solars abandonats, terrats de comunitats de veïns o terrasses particulars. I és que per crear un hort urbà no fan falta grans quantitats de terreny.

Muntar el teu propi hort ecològic a casa és bastant fàcil. Només necessites una balconada, terrat o terrassa per crear-ho i tampoc necessitaràs ser un expert en agricultura o jardineria. Aquí t’oferim uns senzills passos perquè en poc temps tinguis un hort urbà a casa.

Què necessito per crear un hort urbà a casa?

Espai amb llum solar indirecta

El primer que hem de pensar abans de començar a muntar l’hort és decidir en quin espai ho anem a situar. Haurà de ser un lloc assolellat, que compti amb llum natural el màxim d’hores al dia, però que no sigui llum directa per evitar que les plantes es cremin.

Llavors i brots

Una vegada tinguis ben definit el lloc on vols situar el teu hort urbà, el següent pas és adequar les verdures, fruites i hortalisses a l’espai. Si es tracta d’una terrassa, el més òptim potser un hort horitzontal, amb tests col·locats un al costat de l’altre. Però, en una balconada més petita seria recomanable la modalitat vertical, ja que estalvia espai i permet treballar amb major comoditat. També pots complementar ambdues opcions i plantar, per exemple, tomàquets en un hort vertical i la resta en horitzontal. Les opcions són infinites!

Quant al tipus de llavors a plantar, el millor és triar plantes de temporada i combinar diferents tipus: aromàtiques, flors, hortalisses, verdures… Algunes són repel·lents naturals de plagues i fongs, així t’estalviaràs plaguicides i altres químics.

Aigua

L’aigua és un dels elements essencials perquè les plantes puguin créixer. Però cal fer-ho en la seva justa mesura, adaptant-nos a les necessitats de cada varietat de planta. Per regar podem fer-ho de la forma tradicional, amb una regadora, o instal·lar un sistema de reg per degoteig, que ens farà la vida molt més fàcil i podrem absentar-nos de casa sense preocupar-nos de regar l’hort.

Materials: terra i substrat

La terra que més li convé a un hort és la que pots trobar en qualsevol camp llaurat. Si té un alt contingut de sorra o argila, el millor és barrejar-la amb substrat per a plantes, que podem comprar en qualsevol floristeria.

Per abonar, és perfecte l’humus, que tirarem cada cert temps per sobre de la terra per enriquir-la. Sempre hem de decantar-nos per abonament orgànic, rebutjant aquells amb compostos químics.

Recipients

En ells col·locarem la terra i el substrat on plantarem les llavors perquè creixin les plantes. Haurem de triar entre tests, calaixos de fusta, jardins, taules de cultiu o jardins verticals en funció del tipus de planta que vulguem conrear, de l’espai que tinguem disponible i de la inversió que vulguem realitzar. Les taules de cultius són una solució ideal ja que s’adapten molt bé als espais petits i permeten que els cultius es desenvolupin completament.

Com sembrar?

Podem sembrar de dues maneres diferents: de manera directa al lloc on es va a desenvolupar la planta o utilitzant un semiller. Si és de manera directa, farem un petit buit a la terra i allí col·locarem les llavors. Una vegada que comencin a germinar haurem de tallar els brots més febles i deixar els forts.

Normalment s’utilitza el semiller per sembrar les plantes més febles com el pebrot o l’enciam, ja que necessiten més protecció en el seu creixement. Després haurem de traspassar-les al seu lloc definitiu.

Amb aquestes indicacions pots començar ara mateix a desenvolupar el teu hort urbà. Un projecte preciós del qual s’enamorarà tota la família. Esperem que gaudeixis del teu hort a casa i no dubtis a explicar-nos les teves experiències en el blog. Compartint s’aprèn més!

T'HA AGRADAT AQUEST CONTINGUT? SUBSCRIU-TE AL NOSTRE NEWSLETTER

0 Comentaris

Deixar un comentari

Vols comentar?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *