Evitar intoxicacions amb la calefacció durant l’onada de fred

 

Ja fa dies que els mitjans socials ens adverteixen que està arribant una onada de fred siberià, la més intensa dels últims cinc anys diuen. Durant aquests dies d’extrem fred és molt important que tinguem en compte una sèrie de consells i recomanacions per evitar patir danys i accidents. A més a més d’evitar conduir quan no sigui estrictament necessari o tenir especial cura de les persones depenedents, hem de prendre mesures per evitar intoxicacions amb la calefacció, els escalfadors, les estufes i les xemeneies.

Segur que tots recordem haver llegit, escoltat o vist en les notícies casos d’accidents greus per mals usos o defectes en sistemes d’escalfament de la llar. Això es deu, en la majoria d’ocasions, a una intoxicació per monòxid de carboni.

Les intoxicacions d’aquest tipus es produeixen quan combustibles com el gas, el petroli, la fusta o el carbó no cremen completament i produeixen un excés de monòxid de carboni. L’anem inhalant sense adonar-nos -és incolor, vàter, insípid i no irritant- i pot causar danys greus i fins a la mort.

Evitar les intoxicacions amb la calefacció

A continuació, seguint els consells per evitar accidents amb els aparells de calefacció de la Generalitat de Catalunya, donarem una sèrie de consells per evitar intoxicacions.

Com detectar si un aparell de calefacció funciona correctament

Hi ha diferents indicadors que hem de tenir en compte.

 1. Flames. Han de ser blaus i mantenir-se estables. Les flames grogues o taronges ens indiquen que s’està produint una mala combustió
 2.  Indicadors lluminosos. Si s’apaguen i encenen reiteradament, hem d’anar amb compte també.
 3.  Condensació. Si notem major condensació en la part interior de les finestres també pot ser un símptoma que no s’està fent una bona combustió.
 4.  Taques al voltant de la flama. Si veiem taques grogues o marrons al voltant de la flama també hem de posar-nos en alerta.

Per evitar que això no passi, és essencial que duguem a terme els consells d’ús i manteniment que relatem a continuació.

Consells d’ús i manteniment dels aparells de calefacció domèstics

Alguns dels consells relacionats amb els sistemes de calefacció més habituals que hem de seguir són:

 1. La revisió i el manteniment dels aparells de calefacció els ha de realitzar, sempre, una persona o empresa autoritzada com Roigsat.
 2. S’han de complir els terminis de revisió i manteniment que estipula la llei.
 3. Hem de posar especial atenció en els aparells molt antics. En cas de detectar que no estan en bon estat, hem d’evitar el seu ús.
 4. Revisar que els sistemes de calefacció no estiguin obstruïts ni tapats i evitar les estades sense ventilació.
 5. La ventilació és bàsica per evitar intoxicacions. Hem de ventilar cada dia qualsevol espai tancat durant uns minuts perquè entri oxigen i aire net.
 6.  Apagar les estufes a la nit o sempre que no siguin absolutament imprescindibles.
 7.  Tenir especial cura amb no posar roba damunt dels radiadors i estufes ni acostar cap objecte que pugui ocasionar un incendi.
 8. Si anem a estar fos de casa períodes llargs, és aconsellable tancar la clau de pas del combustible que usem en la nostra llar.

Què fer en cas d’intoxicació

En cas d’intoxicació, que se sol manifestar amb símptomes com ara marejos, maldecaps, nàusees, pèrdua de consciència, etc., hem de, en primer lloc, obrir totes les portes i finestres per ventilar i moure a la persones o persones que han patit la intoxicació a un lloc amb la màxima ventilació possible.

Hem de, també, apagar l’aparell que ha causat la intoxicació i trucar al telèfon d’emergències 112.

T'HA AGRADAT AQUEST CONTINGUT? SUBSCRIU-TE AL NOSTRE NEWSLETTER

0 Comentaris

Deixar un comentari

Vols comentar?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *