Estalvi-covid-19

Propòsits d’any nou: Aprofitar la pandèmia per estalviar

Estalvi-covid-19

Un informe de l’Observatori de l’Estalvi Familiar de la Fundació IE i de la Fundació Mutualitat Advocacia conclou que una de cada tres famílies tenia menys de 2.200 euros estalviats quan va arribar la pandèmia de coronavirus. Això ha potenciat la pràctica estalviadora també per altres dos motius:

  1. Incapacitat de gastar el que s’ingressa. Els 3 mesos de confinament absolut van reduir les despeses fins a reduir-les al mínim i bàsic: Subministraments, habitatge i alimentació.
  2. Por al futur laboral i econòmic. La incertesa de la crisi de la Covid-19 ha fet que empreses i treballadors no puguin fer plans ni tan sola a curt termini, la davallada dels beneficis del teixit empresarial, juntament amb la situació d’ERTO’s que  han provocat una caiguda de l’economia i el consum, que tardarà a recuperar-se i això provoca un futur poc predictiu.

Covid-19: Una oportunitat per estalviar

Les llars del país tenen estalviats una mitjana de 9.000 euros, una xifra que ens converteix en un estat vulnerable, ja que aquestes representen unes de les xifres d’estalvi més baixes d’Europa. Per això moltes famílies han vist la pandèmia de coronavirus com una oportunitat per estalviar, no només aquells que per circumstàncies laborals no tenen un altre camí (atur o ERTO que els obliga a consumir el mínim), parlem de la resta de llars que en previsió d’un futur incert prefereixen reduir el seu consum.

La situació actual facilita les coses, el semiconfinament i els horaris restrictius de l’hostaleria així com la reducció de la mobilitat fa que sigui molt fàcil no consumir en restaurants i fer viatges, plans d’oci que abans representaven una despesa important en el cas de les famílies més joves i actives socialment parlant.

Per altra banda, s’han reduït el nombre de plans que es poden fer i un gran percentatge de persones teletreballa; això s’ha traduït en menys preocupació per la imatge personal: És més fàcil no comprar roba i cosmètica.

Per últim, el fet de no poder fer celebracions multitudinàries ha reduït els plans d’aniversari, bodes i comunions a la mínima expressió i tot el que això comporta quan comença la temporada del sector: Despeses en regals, roba, menjar…

Diuen que s’ha de buscar sempre la part positiva a tot i potser aquesta és que el nivell d’endeutament de les famílies i la seva capacitat estalviadora creixerà, tot i que posar el fre al consum en una societat capitalista farà mal a la llarga. El peix que es mossega la cua.

T'HA AGRADAT AQUEST CONTINGUT? SUBSCRIU-TE AL NOSTRE NEWSLETTER

0 Comentaris

Deixar un comentari

Vols comentar?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *