Aire condicionat o ventilador

Aire condicionat o ventilador: què és millor?

Aire condicionat o ventilador

La calor ja és aquí i és hora de buscar solucions per estar frescos dins de casa. L’aire condicionat, sens dubte, és una d’elles, però també compta amb detractors que asseguren que és car i poc ecològic i opten per altres sistemes com el ventilador. En aquest article volem veure, analitzant els avantatges de cadascun d’ells, si és millor l’aire condicionat o el ventilador i per a què és millor cadascún.

Aire condicionat o ventilador: avantatges i inconvenients

Aire condicionat

Avantatges de l’aire condicionat

Existeixen molts tipus d’aires condicionats, des de l’industrial fins el domèstic, i dins d’aquest, els que tenen splits individuals i els aparells que funcionen per conductes i reparteixen l’aire uniformement per tota la casa. No obstant això, les característiques d’aquests són bastant similars i ens permet tractar-los en un mateix apartat.

 • L’aire condicionat ens permet, mitjançant el termòstat, regular de forma precisa la temperatura que volem tenir a casa o en un habitació concreta.
 • També ens permet programar-lo. És a dir, gràcies a les noves tecnologies podem programar-lo perquè quan arribem a casa aquesta estigui a la temperatura desitjada.
 • Tot i que que fa uns anys ho eren, actualment no són gens sorollosos.
 • Alguns d’ells es poden fer servir a l’hivern perquè també disposen de bomba de calor.

Inconvenients de l’aire condicionat

Malgrat els seus múltiples avantatges, l’aire condicionat també té inconvenients:

 • Requereixen d’obres –sobretot quan l’aire condicionat va per conductes- i, en tots els casos, de la instal·lació d’una unitat exterior.
 • Tot i que, com hem vist en articles anteriors, hi ha moltes maneres de reduir el seu consum, l’aire condicionat, a priori, té un consum d’electricitat alt.
 • Resseca l’ambient i, en moltes ocasions, això ens pot produir malestar i mal de coll.

Ventilador

Avantatges del ventilador

Tal com succeeix amb l’aire condicionat, no existeix un sol tipus de ventilador. Hi ha ventiladors de sostre, de peu, de sobretaula i de columna. I, com també hem fet en l’article anterior, no els diferenciarem explícitament perquè tenen moltes característiques comunes.

 • El moviment de l’aire que realitza mitjançant les aspes dispersa la calor, evapora la suor i ens produeix sensació de frescor.
 • En el cas dels ventiladors de sostre, poden aportar un plus decoratiu.

Incovenients del ventilador

 • Els models antics, molt potents o de no gaire bona qualitat acostumen a ser sorollosos i, per tant, ens poden molestar si decidim fer-los servir a la nit.
 • No podem mantenir la temperatura de la casa o d’una estada a la temperatura desitjada. I, per tant, no és la solució més vàlida per a temperatures molt altes.

Aire condicionat i ventilador. Són compatibles’

La combinació d’aire condicionat i ventilador és aconsellable perquè el ventilador fa que l’aire de l’aire condicionat es mogui contínuament i, d’aquesta manera, s’augmenta la temperatura i es redueix el consum.

T'HA AGRADAT AQUEST CONTINGUT? SUBSCRIU-TE AL NOSTRE NEWSLETTER

0 Comentaris

Deixar un comentari

Vols comentar?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *