El nou reciclatge de les càpsules de cafè
Les tradicionals cafeteres italianes han quedat desfasades en pocs anys. La moda de les màquines per fer cafè amb càpsules de forma ràpida, neta i còmodament des de casa amb un resultat professional, va arribar per quedar-se. Va començar com un boom que amb el pas dels anys, lluny d’estabilitzar-se ha continuat creixent i expandint-se creant noves línies de negoci com la comercialització de nous sabors, combinacions, i fins i tot de càpsules que ja no són exclusivament de cafè, també n’hi ha de te, cacau i altres begudes especials. Des de RoigSat t’expliquem quines solucions s’han cercat i ja s’estan utilitzant per a reciclar les càpsules de cafè.
El reciclatge al món contemporani
Les darreres dècades s’han caracteritzat per troballes tecnològiques que han millorat la nostra vida: Aparells que preparen els àpats a l’hora indicada, que netegen per nosaltres i que en definitiva, ens faciliten la vida. Així i tot, tenen un contrapunt important: La comoditat dels humans ha incrementat la pressió sobre el medi ambient.
Aparells plàstics que no es poden reciclar, combinació de materials que fan impossible una separació selectiva i efectiva, acumulació de residus… Per això és important trobar noves fórmules per a poder donar sortida a tot allò que ja tenim a les nostres llars i ser conscient de no repetir certes pràctiques en les pròximes compres, tot i que hàgim de renunciar a la nostra parcel·la de comoditat aconseguida.
Com reciclar les càpsules de cafè
Les càpsules de les màquines modernes de cafè són molt difícils de reciclar, ja que la majoria estan fetes d’alumini amb parts adherides de plàstic i paper molt difícils de separar, cosa que fa que no es puguin tractar com a envasos, perquè estan combinades amb dos residus amb reciclatges diferents, i, per tant, no es poden llençar al contenidor groc. En aquest article et proposaven fer manualitats DIY per a reutilitzar les càpsules i millorar el medi ambient. En cas contrari, s’han d’abocar al contenidor orgànic segons assenyalen organitzacions com Intermón-Oxfam.
Es calcula que poden tardar a biodegradar-se entre 100 i 500 anys. Tenint en compte que la quantitat que es llença és d’uns 7 milions a l’any, el problema és exponencial. Per acabar amb aquesta problemàtica un total de 24 empreses fabricants de càpsules han posat en marxa el projecte Cercle RECICAP, una nova manera de gestionar el reciclatge (siguin d’alumini, de plàstic, o de paper) amb més de 4.000 punts de recollida. Seguidament, es traslladen a una planta de reciclatge especialitzada on es trituren per a extreure els posos del cafè. Aquests es faran servir com a abonament d’ús agrícola. Pel que fa a les càpsules es separen segons el seu material:
- Càpsules d’alumini. Es fonen per a reutilitzar el metall per a transformar-lo en nous objectes.
- Càpsules de plàstic. Es tracten per a produir gransa per a fabricar, entre altres, testos o mobiliari urbà.