Smart Cities: aplicació de la tecnologia IoT en la gestió urbana sostenible
Les ciutats on vivim estan cada vegada més controlades a distància i compten amb un major nombre d’elements automatitzats. En aquestes Smart Cities, els avanços tecnològics faciliten la vida dels ciutadans i fan més eficient la gestió dels recursos.
La implementació de solucions com el IoT (Internet de les coses) a les ciutats, permetrà que els elements que formen la ciutat estiguin interconnectats. Des dels mitjans de transport i els edificis fins als parcs, canonades i cablejat urbà.
Què són les Smart Cities?
Una ciutat intel·ligent és un àrea urbana que utilitza sensors de recopilació de dades electròniques. Aquestes dades són recopilades i utilitzats per administrar actius i recursos de manera eficient. Es recopilen dades de ciutadans, dispositius i actius que s’analitzen per monitoritzar i administrar els serveis dels ciutadans.
El concepte global de ciutat intel·ligent integra tant tecnologia d’informació i comunicació (TIC) com els dispositius físics connectats a la xarxa (IoT). La tecnologia Smart City permet la interacció dels serveis amb la comunitat i la ciutat, supervisar el que està succeint i la seva evolució.
Per tant, una ciutat intel·ligent pot estar més preparada per respondre als desafiaments futurs que una amb fluxos transaccionals amb els seus ciutadans.
Implantació del IoT en la gestió urbana
En l’actualitat, la Comissió Europea està dotant de fons a projectes de R+D dedicats a la creació i millora d’aquest tipus de sistemes. Entre ells, destaca Smart Cyber Physical Systems Engineering Labs, que té com a objectiu dotar de fons les propostes més innovadores en sistemes basats en IoT.
Aquests projectes estan aconseguint desenvolupar els següents mètodes de gestió de recursos:
- reducció del consum d’aigua per regar els parcs i els jardins de les ciutats
- obtenció d’una major producció energètica de fonts netes
- gestió del tràfic de forma intel·ligent, la qual cosa significa ciutats més netes i amb menys embussos
L’objectiu és facilitar la transició entre la recerca científic-tecnològica i el mercat. Amb aquest flux d’informació, es pot identificar i executar els experiments de ràpida implementació i establir un marketplace que els doti de recursos per portar-los a la pràctica.
Es pot observar com els entorns urbans s’estan transformant en espais molt més eficients. Tot això s’aconsegueix gràcies a la gestió implantada pel IoT. En el futur, aquesta tendència augmentarà per aconseguir que les ciutats es converteixin en espais més nets i en entorns més agradables. Al mateix temps, les ciutats seran molt més respectuoses amb el medi ambient local i amb els recursos naturals del planeta.
Deixar un comentari
Vols comentar?No dubtis a contribuir!