Descobreixen un bacteri que descompon el plàstic

bacteri que descompon plàstic

Després de cinc anys d’investigació amb microbis i plàstics, uns investigadors han identificat un bacteri capaç de descompondre el polietilè tereftalat, més conegut per PET, un plàstic molt comú i durador utilitzat per fer una àmplia gamma de productes, des d’ampolles a roba.

Un equip científic de la Universitat de Kyoto (Japó) ha descobert un tipus de bacteri que descompon el plàstic mitjançant  només dos enzims  i que literalment se’l menja, segons un estudi publicat per la revista Science.

Després de cinc anys d’investigació amb microbis i plàstics, els investigadors van identificar un bacteri que van batejar Ideonella sakaiensis, capaç de descompondre el polietilè tereftalat, més conegut per PET, un plàstic molt comú i durador utilitzat per fer una àmplia gamma de productes, des d’ampolles a roba.

Segons l’article científic, tan sols el 2013 es van produir 56 milions de tones de PET a tot el món, amb el problema mediambiental que això suposa causa de l’alta resistència a la biodegradació d’aquest tipus de plàstic.

Fins ara, s’havien identificat unes poques d’espècies de fongs capaços de descompondre el plàstic, però no un bacteri, que en aquest cas té la característica de alimentar-se del carboni del que està compost el polímer del PET.

La Ideonella sakaiensis, segons la investigació, gairebé pot degradar completament una pel·lícula prima de PET després de sis setmanes a una temperatura de 30 graus centígrads.

Investigacions addicionals sobre el bacteri van determinar l’existència d’una a sobre, la ISF6_4831, que en contacte amb l’aigua genera una reacció química que descompon el PET en una substància intermèdia, que al seu torn se subdivideix en un altre enzim, la ISF6_0224.

Els investigadors de la Universitat de Kyoto van identificar també el gen en l’ADN del bacteri responsable dels enzims que descomponen el plàstic, i van ser capaços de generar nous enzims i demostrar que el PET es pot degradar amb elles.

Segons els experts, el descobrimient del bacteri que descompon el plàstic obre la porta a una nova visió sobre el reciclatge i la descontaminació, ja que fins ara les ampolles plàstiques no són veritablement reciclades, sinó que són foses i transformades en altres productes plàstics més durs

T'HA AGRADAT AQUEST CONTINGUT? SUBSCRIU-TE AL NOSTRE NEWSLETTER

0 Comentaris

Deixar un comentari

Vols comentar?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *