Descomptes en l’IBI dels habitatges més eficients a partir del 2016

energy saving, real estate and family home concept - closeup of

Des de l’any que ve, el que paguem per l’IBI dels habitatges dependrà en part de com d’eficients siguin. Aquesta proposta, que donarà potestat als ajuntaments per la seva aplicació, entrarà en vigor l’1 de gener de 2016 i els qui vulguin beneficiar-se d’aquesta hauran de presentar el corresponent certificat d’eficiència energètica davant l’administració municipal.

En concret, s’han establert aquestes bonificacions:

Qualificació A: rebaixa del 20%

Qualificació B: rebaixa del 16%

Qualificació C: rebaixa del 12%

Qualificació D: rebaixa del 8%

Qualificació E: rebaixa del 4%

Qualificació F, G o immobles sense certificat: es prohibeix la rebaixa

Amb aquesta mesura, es pretén fomentar la construcció i adquisició de bens immobles energèticament eficients, així com la realització d’instal·lacions o obres per l’obtenció d’una bona certificació energètica.

Mesures fiscals associades a la rehabilitació energètica

Per la seva part, la Fundació La Casa Que Ahorra acaba de presentar les conclusions de “l’Estudi de les mesures fiscals associades a la rehabilitació energètica”, entre les que destaca que aplicar mesures fiscals orientades a impulsar l’eficiència energètica en l’edificació podria augmentar en un any el PIB en 1.606,23 milions d’euros i generar 37.092 feines.

En concret, aquestes modificacions s’aplicarien en l’IVA, el IRPF, l’Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO), l’IBI, l’Impost sobre les Transmissions Patrimonials Oneroses i els Actes Jurídics Documentats i l’Impost General Indirecte Canari.

L’impacte fiscal de posar en marxa aquestes mesures suposaria 508,7 milions d’euros l’any i en termes d’estalvi energètic estaríem parlant de 71,58 milions d’euros anuals. Així, la reducció d’emissions augmentaria a 350.227 milions de tones i el descens de la dependència energètica exterior arribaria a les 27.494 tones equivalents de petroli (Tep). Aquestes mesures tindrien aplicació en 108.448 habitatges.

 

De quines mesures estem parlant?

En qüestió de mesures fiscals, l’estudi de la Fundació La Casa Que Ahorra proposa vàries. N’enumerem algunes:

En l’IRPF:

Deducció del 15% per inversió en habitatge habitual qualificada amb “A” en l’escala de qualificació energètica.Deducció del 15% per la realització d’obres i instal·lacions d’adequació en vivenda habitual que suposin una millora en l’escala de qualificació energètica.

 

En l’IVA:

Tributació al 4% de les entregues d’habitatges eficients energèticament (qualificació “A”).

Tributació al 4% de les execucions “d’obres de rehabilitació energètica integral” (millora d’una lletra).

Tributació al 10% de les obres de renovació o reparació d’habitatges per la seva millora energètica (millora d’una lletra). Elevació del límit del cost dels materials del 40% al 50%.

 

En l’Impost sobre Societats:

Augmentar la bonificació a les entitats dedicades al lloguer d’habitatge, en el cas de lloguer d’habitatges energèticament eficients (lletra “A” o millora en lletra).

 

T'HA AGRADAT AQUEST CONTINGUT? SUBSCRIU-TE AL NOSTRE NEWSLETTER

0 Comentaris

Deixar un comentari

Vols comentar?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *