Història de l'aire condicionat

Història de l’aire condicionat. Més de 100 anys combatent la calor

Historia del aire acondicionado

Tot i que els faraons egipcis ja utilitzaven mètodes per reduir la calor, l’aire condicionat, tal com el coneixem avui, neix, com veurem a continuació repassant la història de l’aire condicionat, va ser l’any 1902 quan va veure la llum la primera màquina de la refrigeració moderna.

Història de l’aire condicionat

Protohistòria de l’aire condicionat

Tal com hem apuntat en el primer paràgraf, els egipcis ja utilitzaven sistemes per reduir la calor fa molts segles. En els palaus de les persones més destacades de l’època, molt especialment en el del faraó, les parets estaven formades per enormes blocs de pedra.

Aquests blocs durant la nit eren traslladats al desert, on quan marxa el sol les temperatures disminueixen, pels esclaus. Al matí, les pedres que formaven part del mur, que pesaven més d’una tona, es tornaven a muntar.

D’aquesta manera s’aconseguia mantenir a l’interior una temperatura de confort també durant el dia.

El primer acostament a l’aire condicionat

L’any 1982 Lord Kevin va inventar el principi de l’aire condicionat. Aquest científic va crear un circuit frigorífic hermètic basat en l’absorció de calor a través d’un gas refrigerant.

El seu invent, que tenia l’objectiu d’aconseguir un ambient interior sa i agradable, es va basar en els següents principis: la calor es transmet de la temperatura més alta a les més baixa, el canvi de líquid a gasós absorbeix la calor i la pressió i la temperatura estan directament relacionades.

El 1902 arriba l’aire condicionat

Corria l’any 1902 quan un recent graduat en enginyeria a la Universitat de Cornell que treballava a la companyia d’escalfadors Buffalo Forge, es va sentir atret per donar una solució als problemes amb què es trobava un impressor de Brooklyn.

Aquest impressor de Nova York tenia problemes per poder imprimir correctament els seus treballs perquè la humitat i els canvis de temperatura que hi havia en el seu taller modificaven les dimensions del paper. Aquesta alteració li impedia imprimir correctament imatges a color.

Va ser llavors quan Wills Haviland Carrier va dissenyar una màquina que controlava la humitat i la temperatura per mitjà de tubs refredats. Aquesta màquina va ser el primer aire condicionat de la història, que va ser patentada l’any 1906 com a “Aparell per a tractar l’aire”.

T'HA AGRADAT AQUEST CONTINGUT? SUBSCRIU-TE AL NOSTRE NEWSLETTER

0 Comentaris

Deixar un comentari

Vols comentar?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *