Quines són les principals zones amb aigua dura de Catalunya?
Catalunya és una de les zones amb major índex d’aigua dura a Espanya. La seva situació en la zona mediterrània és un factor estretament relacionat amb aquest tipus d’aigua: la majoria de les províncies que tenen aigua amb calç es troben a prop de la costa i reben una aigua més mineralitzada i que conté més sediments, pel que és molt recomanable l’ús d’un descalcificador en la llar. En les regions de la muntanya, pel contrari, l’aigua arrossega menys components i té un índex de mineralització menor.
Però, en quines zones de la geografia catalana l’aigua és més dura? Efectivament, l’àrea metropolitana de Barcelona és una de les zones amb major concentració de localitats amb aigua dura. Aquests anàlisis superen els 30ºf (graus francesos). En aquests resultats influeix directament la situació geogràfica de la província barcelonina així com la naturalesa i característiques de la conca hidrogràfica dels rius que l’abasteixen d’aigua.
Respecte a la resta de geografia catalana, podem destacar que les províncies amb menor índex de calç en l’aigua són Lleida i Girona. Pel contrari, Tarragona, tot i que no és tan elevat com en el cas de Barcelona, també presenta regions amb un alt índex de calç en l’aigua. Sobretot en aquelles comarques pròximes a la costa com el Tarragonès, el Baix Penedès, el Baix Ebre i el Montsià.
Què és la duresa de l’aigua i quins tipus existeixen?
La duresa de l’aigua indica el seu contingut en calci i aquest indicador es calcula en graus francesos: 1 grau francès (ºf) = 10 mg de carbonat càlcic/litre d’aigua.
Els tipus d’aigua dura s’estableixen en funció de la quantitat de concentració de carbonat càlcic que contingui l’aigua. La següent taula ens ho mostra:
Aquests tipus d’aigua dura els veiem en el següent mapa d’Espanya, en el què es mostra com les províncies de Barcelona i Tarragona són les zones amb més problemes de calç de tota Catalunya:
Deixar un comentari
Vols comentar?No dubtis a contribuir!