Quins tipus de panells solars instal·lar

Empresa Roigsat. foto: Jordi Play

 

Decidim instal·lar energia solar al nostre habitatge, per motius ecològics i també d’eficiència. Però, quin tipus de panells solars instal·lar?

Panells solars tèrmics i fotovoltaics

 

Existeixen dos tipus de panells solars, segons l’energia finalitat última que se li vulgui donar a l’energia solar. Sovint associem únicament aquesta energia renovable a la generació elèctrica. Es tracta en aquest cas de l’energia solar fotovoltaica, aquella que genera electricitat mitjançant la radiació solar, energia que pot ser utilitzada per alimentar qualsevol aparell elèctric.

Per altra part, l’energia solar tèrmica aprofita l’energia del sol per generar calor. Per això, els seus usos més habituals són la producció d’aigua calenta sanitària i calefacció.

Els panells d’energia solar tèrmica són els que acostumem a veure en els edificis de nova construcció. Això és degut a que des de l’any 2006 el Codi Tècnic de l’Edificació (RD 314/2006 de 17 de març) obliga la seva instal·lació en tots els nous habitatges, per escalfar aigua calenta de forma renovable.

La tecnologia és senzilla, la placa solar seria una “caixa” on es produeix el famós “efecte hivernacle”, d’aquesta manera, en presència de la radiació solar, la temperatura dins del panell assoleix valors molt per sobre de la temperatura ambient, escalfant d’aquesta forma l’aigua que circula pel seu interior.

Aquest efecte fa que, fins i tot els dies freds, l’aigua es pugui seguir escalfant sempre i quan existeixi un mínim de radiació solar. No confonguem radiació solar amb escalfor.

Comercialment existeixen dos tipus principals de plaques solars tèrmiques:

     –Captador pla: és el més comú, consisteix en una sèrie de tubs sota vidre dins del panell.

     –Captador de tubs de buit: estan fabricats de forma que minimitzen les pèrdues de calor cap a l’exterior, per tant tenen millor rendiment que els plans, tot i que preu major.

T'HA AGRADAT AQUEST CONTINGUT? SUBSCRIU-TE AL NOSTRE NEWSLETTER

0 Comentaris

Deixar un comentari

Vols comentar?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *