Els al·lergòlegs demanen que no es plantin més plataners

al·lergòlegs demanen que no es plantin més plataners

La Societat Espanyola d’Al·lergologia i Immunologia Clínica (SEAIC) preveu que aquesta primavera sigui “una mica pitjor” que l’any passat per als vuit milions d’al·lèrgics al pol·len que hi ha a Espanya. Demana als ajuntaments que no plantin més exemplars de plàtan d’ombra, per evitar que generin tant pol.len.

Els al·lergòlegs recorden que només a Madrid hi ha censats 73.000 arbres d’aquesta espècie i a Barcelona uns 57.000. Ve molt bé a les ciutats perquè és resistent, suporta la contaminació i l’estrès hídric i creix ràpid, però el problema és que genera molt pol·len“, alerta el president de SEAIC, Joaquín Sastre, que reclama als responsables d’urbanisme de les ciutats a substituir aquestes espècies per altres que siguin menys perjudicials per als al·lèrgics. Sobretot perquè la contaminació també present a les grans ciutats afavoreix que les plantes “avancin i augmentin la seva pol·linització”.

A la resta de regions d’Espanya la primavera serà lleu per als al·lèrgics, tant al litoral mediterrani (Comunitat Valenciana, Catalunya, Múrcia i Balears), on la concentració variarà dels 1.500 grans de Barcelona als 2.100 a València; com a la cornisa Cantàbrica (Galícia, Astúries, Cantàbria, País Basc, Navarra i la Rioja), on oscil·larà entre els 1.050 grans de Santander als 3.500 de Vitòria; oa les Canàries, on es registraran entre 125 i 380 grans.

Perquè els pacients puguin fer un seguiment dels nivells de pol·len al llarg de la primavera, la SEAIC s’actualitzarà al llarg del mes d’abril la seva pàgina web  dedicada al polen, en la qual ofereix dades numèriques i gràfics per regions, i compta amb l’aplicació dispositius mòbils pol·len control, en la qual els pacients poden rebre alarmes amb els nivells de pol·len en funció de la seva localització.

En general, la intensitat de l’al·lèrgia serà moderada, diuen els especialistes, però amb diferències. De les cinc regions en què la societat divideix Espanya, l’al·lèrgia serà lleu a la cantàbrica (Galícia, Astúries, Cantàbria, País Basc, Navarra i la Rioja), mediterrània (Catalunya, Comunitat Valenciana, Múrcia i Balears) i Canàries; serà moderada al centre (Madrid, Castella i Lleó, Castella-la Manxa i Aragó) i intensa a Andalusia i Extremadura.

A Espanya es calcula que al voltant del 25% o 30% de la població és al·lèrgica a alguna cosa, i, d’aquests, la meitat (uns 8 milions) ho és al pol·len. Encara que d’octubre a desembre de l’any passat les pluges han estat molt inferiors a la mitjana, les intenses precipitacions registrades en els primers mesos de l’any s’han situat un acumulat de 333 mil·límetres, un 9% menys que la mitjana dels últims 30 anys. A més, a Madrid, Castella-la Manxa, Extremadura i Andalusia no han assolit el 75% dels valors normals. 

La millor manera per evitar la incidència del pol.len és l’aïllament. Per això, tot just ara que comença la primavera, recomanem fer el manteniment de l’aire condicionat. Una bona neteja dels filtres farà que siguin més eficients a l’hora de purificar l’aire i eliminar el pol.len que hagi pogut entrar per una porta o finestra sense tancar.

 

T'HA AGRADAT AQUEST CONTINGUT? SUBSCRIU-TE AL NOSTRE NEWSLETTER

0 Comentaris

Deixar un comentari

Vols comentar?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *