Avantatges i inconvenients de la calefacció de terra radiant

calefacció sol radiant

La calefacció de sostre i terra radiant és el sistema més eficient de calefacció que es pot trobar avui en dia al mercat. Funciona amb aigua a uns 45º, davant dels 70º que necessiten els radiadors tradicionals. Combinat amb una caldera eficient capaç de treballar a baixes temperatures podem aconseguir un estalvi important en la nostra factura energètica.

Què és el sostre i terra radiant?

Els radiadors convencionals escalfen l’aire. En canvi, la calefacció radiant envia l’energia a través d’ones infrarojes que només es converteixen en calor quan xoquen amb un cos sòlid. És a dir, quan entren en contacte amb els nostres cossos, amb mobles, amb objectes, amb les parets, etc. Aquest tipus d’ones no són perjudicials per a l’ésser humà, i són molt similars a les que emet el sol.

Els sistemes de calefacció radiant estan formats per un conjunt de canonades unides en paral·lel que recorren el sostre o el terra de la llar.

En quins llocs és recomanable?

 • Locals o habitacions amb sostre alt: l’aire calent té la tendència a anar cap amunt. Per aquest motiu, en espais amb sostres alts els sistemes de calefacció que es basen en escalfar l’aire són poc eficients. La calefacció radiant no presenta aquest problema. La calor només es produeix quan les ones entren en contacte amb un cos sòlid. S’estalvia així energia i la calor es concentra on nosaltres desitgem.
 • Llocs amb nens: la calefacció radiant s’introdueix per dins del sòl o del sostre. En aquest sentit, els nens que tenen tendència a tirar-se pel terra no corren el perill de colpejar-se contra les vores dels radiadors.
 • Persones al·lèrgiques a la pols o al pol·len: la calefacció radiant no mou l’aire de la llar com altres sistemes. Les persones al·lèrgiques no s’enfrontaran a tantes partícules suspeses.

Avantatges:

 • Eficient: aquest sistema no ha d’escalfar tot el volum de l’aire, sinó que es concentra només en els cossos sòlids. A més, si es combina amb una caldera o bomba de calor eficient capaç de funcionar a baixes temperatures, pot treballar amb aigua a la meitat de temperatura que els sistemes tradicionals.
 • Estalvi: necessita consumir menys energia que un sistema convencional, amb el conseqüent estalvi econòmic. Estalvi també en espai, no tindràs el maleït radiador a la paret i podràs disposar el mobiliari com millor et convingui.
 • Invisible: la calefacció radiant s’oculta per dins de sostres i sòls. En aquest sentit, no ocupa espai i no ens limita a l’hora de col·locar mobles a casa.
 • Reversible: pot distribuir tant calefacció com refrigeració, segons l’època de l’any.
 • Regulable: s’instal·len zones independents per poder regular la climatització a cada habitació.
 • Sa: no resseca l’ambient i la distribució de la calor és molt més homogènia. D’aquesta manera, la part inferior del cos es manté sempre calenta, mentre que el cap no rep directament la calor de la calefacció.
 • No necessita manteniment: només s’haurà de fer el manteniment de la caldera, no haurem de purgar periòdicament els radiadors.

Inconvenients del terra radiant

 • Només en reformes o obra nova: la instal·lació del sostre radiant només compensa econòmicament si l’obra és nova o farem una reforma total. Aixecar el terra de la casa és molt costós si només volem instal·lar la calefacció. Aquest inconvenient no el té el sostre radiant, ja que no necessita d’una obra civil i es pot fer en qualsevol moment.
 • No és compatible amb tots els tipus de sòl: la moqueta i el parquet funcionen com aïllants de la calefacció radiant, pel que no són compatibles. El sostre radiant no té aquest inconvenient.

T'HA AGRADAT AQUEST CONTINGUT? SUBSCRIU-TE AL NOSTRE NEWSLETTER

0 Comentaris

Deixar un comentari

Vols comentar?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *