Cada quant s’han de revisar les calderes, escalfadors o instal·lacions de gas?


Sin título-1

Arriba el fred i toca posar a punt els equips de climatització en els habitatges. Perquè estiguis preparat, et resolem dubtes sobre operacions a realitzar en instal·lacions i aparells: revisions, inspeccions, terminis, responsables… Existeixen diferents normatives, reglaments i disposicions estatals i de comunitats autònomes que regulen tot allò relatiu a les instal·lacions de gas, la calefacció i les calderes, els escalfadors i l’aire condicionat. I amb tantes ordenances, és complicat saber cada quant de temps s’han de revisar les instal·lacions.

En opinió d’Asefosam (Associació d’Empresaris en Fontaneria, Sanejament, Gas, Calefacció, Climatització, Manteniment, Electricitat i Afins de Madrid), si fem aquesta pregunta a 15 persones diferents, és probable que obtinguem 15 respostes diferents. Per què? Perquè les operacions a realitzar en els aparells, instal·lacions i equips són diferents; intervenen diferents agents, els terminis no són els mateixos, ni és igual la normativa que els regula. I la conseqüència de tot això és la confusió i desconeixement i, per tant, que moltes instal·lacions i equips no estiguin inspeccionats, revisats o mantinguts. Conclusió: pot haver-hi perill i malbaratament econòmic pels usuaris i consumidors.

Amb l’objectiu de facilitar la feina a empreses instal·ladores, usuaris finals i en general a tot el sector de les instal·lacions, des d’Asefosam han elaborat una imatge que resumeix les operacions a realitzar en instal·lacions i aparells, així com els terminis

ASEFOSAM-INSPECCIONES

S’ha de tenir en compte que aquesta taula es refereix només a l’àmbit domèstic, a instal·lacions individuals i aparells instal·lats dins dels habitatges. Queden excloses, per tant, les calderes i l’aigua calenta centrals.

Resum del quadre

Gas canalitzat: Requereix una inspecció. No precisa de revisió. El manteniment és responsabilitat de l’usuari i es recomana un a l’any. El Real Decret 919/2006 estableix que ha de fer-se un manteniment cada 5 anys per part de l’empresa distribuïdora o instal·ladora de gas.

Gas en bombones/dipòsit (butà o propà): No requereix d’inspecció. Sí que precisa de revisió. El manteniment és responsabilitat de l’usuari i es recomana un a l’any. El Real Decret 919/2006 estableix que ha de fer-se cada 5 anys per part de l’empresa instal·ladora de gas.

Caldera mural individual de gas (de fins a 70kW): No necessita inspecció ni revisió, però sí manteniment cada 2 anys, segons el RITE. Ha de fer-ho l’empresa mantenidora tèrmica i l’empresa instal·ladora de gas.

Caldera individual d’electricitat, carbó, biomassa, gasoil… (de fins a 70 kW): No necessita inspecció ni revisió, però sí manteniment cada any, segons el RITE. Ha de fer-ho l’empresa mantenidora tèrmica.

Escalfadors a gas: No necessiten inspecció ni revisió, però sí manteniment cada 5 anys si tenen una potència igual o menor a 24,4 kW i cada dos anys si és superior a 24,4 kW, segons el RITE. Ha de realitzar el manteniment l’empresa mantenidora tèrmica i la instal·ladora de gas.

Aire condicionat: No necessita inspecció ni revisió, però sí manteniment per part de l’empresa mantenidora tèrmica. Els terminis? Cada quatre anys si la seva potència és igual o inferior a 12 kW i cada dos si és superior a 12 kW, segons estableix el RITE.

Esperem que aquestes indicacions d’Asefosam us serveixin d’ajuda per resoldre els vostres dubtes com a professionals i també les dels vostres clients finals.

T'HA AGRADAT AQUEST CONTINGUT? SUBSCRIU-TE AL NOSTRE NEWSLETTER

0 Comentaris

Deixar un comentari

Vols comentar?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *