Canvi de calefacció central a individual: Què he de fer?

calefacció central

Si vius en un habitatge amb un sistema de calefació central, tens 11 mesos per adaptar-lo i  comptabilitzar els consums de forma individual.  Abans de  l’1 gener 2017,  més d’1 milió d’habitatges a Espanya hauran de fer aquest canvi de calefacció central a individual. Si és el teu cas, t’expliquem què has de fer.

L’obigació del canvi neix de la Directiva Europea d’Eficiència Energètica, que pretén  fomentar l’estalvi energètic dels habitatges. Així que es comptabilitzi  el consum de calefacció de manera individual, cada habitatge pagarà realment pel que consumeix. D’aquesta manera, cada llar  haurà de prendre mesures per al control de la seva instal·lació de calefacció, acabant amb els malbarataments i aconseguint adaptar per fi la temperatura del sistema a les diferents necessitats de cada vivenda.

Com es fa el canvi de calefacció central a individual?

Un apunt important: la individualització de la calefacció central queda en mans dels propietaris dels habitatges, que hauran de realitzar la inversió i contractar els professionals perquè adaptin el seu sistema de calefacció. Les mesures a prendre seran diferents depenent del tipus d’instal·lació central que es tingui.

Instal·lació en anell: 

Si la distribució de la calefacció es realitza en anell, és a dir, hi ha un únic punt d’entrada i un únic punt de sortida de les canonades d’aigua calenta per a cada habitatge, la comptabilització individual es realitzarà instal·lant comptadors d’energia o calorímetres.

Aquests comptadors mesuren d’una banda el cabal d’aigua en el retorn, i per una altra, les temperatures d’entrada i de retorn, calculant l’energia en kWh consumida per l’habitatge en un període de temps determinat.

Instal·lació en columna: 

Si la distribució de la calefacció en el teu edifici es realitza en columna, fet que es dóna  en el 60% dels edificis antics amb calefacció central, la única forma d’individualitzar els seus sistemes és mitjançant la instal·lació d’un repartidor de costos de calefacció en cada radiador .

Un repartidor de costos és un petit aparell que es col·loca en cada radiador i que mesura dues temperatures: la de la superfície del radiador i la temperatura ambient de l’habitació on el radiador està instal·lat.

El comptador interpreta que la calefacció està encesa quan la diferència de temperatures entre el radiador i l’habitació és molt elevada. Així,  com més elevada sigui aquesta diferència de temperatures, major serà l’esforç del radiador per dotar l’habitació del confort desitjat, i per tant el consum serà més gran.

Els distribuïdors de costos de calefacció consten d’una carcassa, dos sensors de temperatura, un dispositiu de càlcul, una pantalla, una font d’alimentació (bateria), els elements d’instal·lació i un precinte anti-sabotatge.

Els repartidors de costos no poden ser manipulats per l’usuari i el mesurament dels consums de cada radiador i del total de l’habitatge correspondrà a l’empresa contractada. Per això la lectura pot realitzar-se sense necessitat d’accedir a l’habitatge, doncs  les dades s’envien per radiofreqüència.

Com ho faig per individualitzar la calefacció central?

La comunitat de propietaris ha de triar una empresa que proporcioni la instal·lació de repartidors de costos i s’encarregui de la comptabilització dels consums.

Cada empresa especialitzada en repartidors de costos i mesurament de consum haurà de realitzar un pressupost que variarà segons les condicions de la seva comunitatL’empresa s’encarregarà d’instal·lar i mantenir els equips, sense cost extra per a la comunitat i cobrarà per la lectura i emissió dels rebuts una quota mensual a negociar per cada comunitat.

L’estalvi potencial que s’obté pot arribar a ser de fins a un 30%. Malgrat el cost inicial d’instalar els comptadors individuals, la inversió s’amortatiza mitjançant el que es deixarà de pagar en cada factura en el termini d’entre un any i mig o dos.

T'HA AGRADAT AQUEST CONTINGUT? SUBSCRIU-TE AL NOSTRE NEWSLETTER

0 Comentaris

Deixar un comentari

Vols comentar?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *