Consells per entendre la factura del gas a casa

Side view of a man's hands using smart phone in interior at his

El consum de gas natural a les llars i empreses augmenta amb l’arribada dels mesos de tardor i hivern. És ara quan es dispara l’import de la factura i més mal fa a la butxaca dels consumidors. Aquí et donem algunes respostes a dubtes tant sobre la factura del gas com la lectura del comptador o les tarifes aplicades.

Només a l’octubre, la demanda de gas natural en llars, comerços i pymes s’ha incrementat un 39% interanual per l’efecte de les temperatures. El consum arriba a 7,5 milions de consumidors, dels que 5,6 milions es troben en el mercat lliure i 1,9 milions al preu regulat de la tarifa de l’últim recurs (TUR) de gas natural.

Aquesta tarifa regulada ha baixat un 1,1% de mitjana des de primers d’octubre, segons les dades del Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme. A més, en el que portem d’any, aquest TUR del gas natural acumula una baixada del 9,7% i continuarà així fins al desembre.

No obstant, per la majoria dels usuaris que escalfen l’aigua o tenen calefacció del gas natural a casa s’apliquen les tarifes i descomptes del mercat lliure, és a dir, les ofertes que els ofereixen les companyies subministradores del gas.

A més del cost del consum estan altres components com els peatges o costos regulats. Un d’ells és el pagament del comptador. El propietari de la instal·lació pot escollir entre comprar el comptador o llogar-lo, tot i que sempre serà la companyia distribuïdora la que s’encarregui de realitzar les lectures. La quota de lloguer del comptador es paga per un preu fixat segons el Boletín Oficial del Estado (BOE).

La majoria de les vegades els comptadors es troben dins de l’habitatge pel què el propietari ha de facilitar la lectura del gas a la companyia distribuïdora. S’ofereixen varies opcions per donar les dades, des de la visita del revisor fins a anotar les dades en el cartell d’avís col·locat en el portal fins a comunicar-lo per telèfon a través de la web/app mòbil habilitada per fer-ho.

“En ocasions, es realitza una lectura estimada del comptador del gas basada en el consum realitzat de factures anteriors. Pot ser que es produeixi una desviació tant a l’alça com a la baixa que es corregeix en el següent rebut en el què la lectura realitzada sigui real”, afirmen des de Remica Servicios Energéticos, empresa comercialitzadora que subministra gas natural.

Un altre detall a tenir en compte és la manera de mesurar el consum. En la factura, el consum de gas en l’habitatge ve donat en quilowats (kW) mentre que els seus comptadors llegeixen en metres cúbics (m3).

“A part de considerar el valor dels metres cúbics consumits hem de tenir en compte l’anomenat factor de conversió que s’aplica per passar a kW i que pot variar d’una factura a una altra, ja que depèn dels dies en què s’ha consumit i la zona geogràfica en què es trobi el punt de subministrament”, concreten des de Remica.

La web del gestor tècnic del sistema gasista Enagas.es ofereix la possibilitat de comprovar si s’ha aplicat correctament la conversió.

T'HA AGRADAT AQUEST CONTINGUT? SUBSCRIU-TE AL NOSTRE NEWSLETTER

0 Comentaris

Deixar un comentari

Vols comentar?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *