La calefacció i l’aigua calenta ja tenen etiqueta energètica

Empresa Roigsat. foto: Jordi Play

Des del mes passat els equips de calefacció, aigua calenta sanitària i acumuladors amb potència inferior a 70 kW i 500 litres han de comptar amb una etiqueta energètica que informi al consumidor del seu nivell d’eficiència.

L’etiqueta energètica ens informava des de feia anys del grau d’eficiència de diversos electrodomèstics, com neveres, rentadores i rentavaixelles, o de les làmpades. Més recentment, s’ha fet obligatòria en els ordinadors o en els pneumàtics. Però encara no comptaven amb aquesta els sistemes domèstics de producció de calefacció i aigua calenta, que són precisament els que més energia consumeixen (1). A més, en aquests sistemes hi ha grans disparitats en el nivell d’eficiència, pel que hi ha un ampli marge d’estalvi si s’escullen els equips més adequats.

Aquesta anomalia ha quedat, finalment, resolta, ja que des del 26 de setembre de 2015, tots els proveïdors que comercialitzen o posen en servei aparells d’aquest tipus han d’assegurar-se que amb cada aparell o equip es subministra la corresponent etiqueta impresa, conforme als requisits establerts en el reglament europeu (2).

Els tipus d’aparells i instal·lacions que han d’incloure la nova etiqueta són els següents:

 • Aparells de calefacció amb caldera
 • Aparells de calefacció amb cogeneració
 • Aparells de calefacció amb bomba de calor
 • Bombes de calor de baixa temperatura
 • Calefactors combinats amb caldera
 • Calefactors combinats amb bomba de calor
 • Equips combinats d’aparells de calefacció, control de temperatura i dispositiu solar
 • Equips combinats de calefactor, control de temperatura i dispositiu solar.

Característiques de l’etiqueta

A mode d’exemple, reproduïm una etiqueta d’una caldera mixta (que produeix calefacció i aigua calenta sanitària). La icona d’un radiador identifica la informació relativa a la calefacció i la icona d’una aixeta la relativa a l’aigua calenta. I, com ja és habitual, les classes A distingeixen als aparells més eficients, mentre que, en l’extrem contrari, les categories F i G senyalen als menys eficients.

A més de la classificació energètica, l’etiquetat ofereix en la part inferior altres informacions interessants pels consumidors: la icona situada a l’esquerra assenyala el nivell de soroll; el del centre indica la potència tèrmica nominal; i el situat a la dreta la seva idoneïtat per l’ús en hores de baixa demanda de l’aigua calenta sanitària (si procedeix).

etiqueta_energetica

Obligacions dels proveïdors i distribuïdors

La nova norma comporta una sèrie d’obligacions per proveïdors i distribuïdors, entre les que destaquem:

 • En els punts de venta, els aparells de calefacció han de portar, en la part exterior frontal de l’aparell, l’etiqueta subministrada pels proveïdors, de forma que resulti clarament visible.
 • Tota la publicitat relativa al model específic de l’aparell de calefacció que contingui informació relacionada amb l’energia o el preu ha d’incloure una referència a la classe d’eficiència energètica estacional de calefacció en condicions climàtiques mitjanes per aquest model.
 • El material tècnic de promoció dels models també haurà d’incloure la informació de la classe energètica.

 

 

 

T'HA AGRADAT AQUEST CONTINGUT? SUBSCRIU-TE AL NOSTRE NEWSLETTER

0 Comentaris

Deixar un comentari

Vols comentar?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *