La pintura tèrmica de la NASA

pintura termica

La Nasa ha desenvolupat una pintura tèrmica que podría substituir la necessitat d’instal.lar un aparell d’aire acondicionat a la llar, però només es podría utilitzar en zones sense un hivern molt fred. Ja s’èstà comercialitzant als Estats Units.

L’Agència Nord-americana del Programa Espacial Civil, la NASA, ha creat una pintura tèrmica que aplicada al sostre d’un habitatge és capaç de disminuir en un 60% la utilització de l’aire acondicionat o del ventilador. Això sí, la vivenda ha de tenir una ventilació mínima. És un recurs molt econòmic per refrigerar l’aire, i molt més barat que l’escuma de poliuretà,  l’aillament derivat del petroli que s’utilitza en la majoria dels edificis com a aïllament tèrmic.

Segons la NASA, l’estalvi en l’aïllament tèrmic de la vivenda pot arribar al 50% i el seu efecte tèrmic té una durada d’uns 5 anys. A  més, segons els seus desenvolupadors, la utilització de la pintura no requereix de contractació d’un tècnic especial. Qualsevol persona la pot aplicar com si es tractés d’una pintura plàstica. De fet, qualsevol pintura es pot convertir en pintura tèrmica.

L’escalfor generada per la resistència del vent i el tub d’escapament del motor de les naus va ser el que va motivar als enginyers del Centre Marshal a començar a experimentar per trobar una solució. Van trigar 16 anys en trobar una pintura que refredes la superfície, i la van provar oficialment per primera vegada el 1996. Han calgut més anys d’investigació i desenvolupament per desenvolupar una pols segura, no tòxica que es pugui aplicar a qualsevol superfície.

Un additiu fa la pintura tèrmica

pintura termica cases

Qualsevol tipus de pintura es pot convertir en pintura tèrmica. Només s’ha d’afegir l’additiu de nano partícules que ha desenvolupat la NASA a la pintura en qüestió. La seva acció és mitjançant guany tèrmic del sol. Ja s’ha començat a comercialitzar als Estats Units i a Europa. Algunes enginyeries estan fent proves per aplicar-la a d’altres mitjans d’aïllament tèrmic.

Els especialistes adverteixen, però, que és un bon recolzament com aïllant tèrmic només en zones de molta calor. A les zones que tenen temporades de molt fred, no s’aconsegueix l’escalfament mínim necessari per radiació solar.

T'HA AGRADAT AQUEST CONTINGUT? SUBSCRIU-TE AL NOSTRE NEWSLETTER

0 Comentaris

Deixar un comentari

Vols comentar?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *