Quina és la temperatura ideal de la calefacció?

temperatura ideal de la calefacció

Com aconseguir el major confort a la llar a l’hivern? Quina és la temperatura ideal de la calefacció? .És important conèixer-la, doncs per cada grau que pugem la temperatura de la calefacció, s’incrementa en un 7% el consum d’energia. 

Segons recomana l’ IDAE (Institut per a la Diversificació de l’Estalvi i l’Energia) la temperatura ideal a la llar està entre 19 i 21 graus. Qualsevol increment per sobre, a més d’incrementar el consum energètic també  provoca un excés de calor i una sensació de desconfort tèrmic.

Ara bé, la temperatura de confort és un factor subjectiu ja que depèn de la sensació que cada individu tingui respecte a la calor / fred. Les necessitats de calefacció també varien al llarg del dia, no és el mateix les primeres hores del matí, quan es produeixen les gelades i les majors baixades de temperatura, que moments en què és possible aprofitar els guanys de calor que permet el sol a través de les finestres, com per exemple, al migdia. A la nit també varien i no és necessària una temperatura tan alta com pel dia, de fet, és recomanable baixar la temperatura de calefacció uns graus, ja que l’excés de calor perjudica el descans nocturn.

El que sí és possible és regular la calefacció per aconseguir el major confort possible en cada situació. La nostra recomanació per aconseguir una temperatura ideal de calefacció o, almenys, la més adequada en cada moment, és que et decantis per sistemes de control i de regulació de la calefacció. Si s’utilitzen de forma óptima, s’aconsegueixen estalvis significatius respecte a no fer servir cap sistema de regulació.

A continuació et presentem diversos sistemes de regulació i consells per usar-los de forma adequada.

Consells per una temperatura ideal de calefacció

Hi ha diferents formes de mesurar i controlar la temperatura a la llar. Els termòstats d’ambient s’encarreguen de mesurar la temperatura que hi ha a l’habitatge de manera que permeten que la temperatura de confort es mantingui constant. Els termòstats, connectats a la caldera, permeten controlar la temperatura de la calefacció a la llar per proporcionar el major confort als seus usuaris.

Per gaudir de més control sobre la instal·lació són recomanables els termòstats digitals programables. Permeten programar diferents temperatures segons els horaris, adaptant-se als requeriments que hagi a la llar per a l’ús de la calefacció.

Utilitza termòstats programables i regula en funció de les necessitats de calefacció

A la nit és convenient que no hi hagi un excés de calor a les habitacions. A més de tancar la calefacció, es recomana baixar la temperatura de calefacció a uns 17 – 18º. Si a la nit apaguem la calefacció, baixa massa la temperatura de l’habitatge i en arrencar de nou, el sistema de calefacció ha de treballar més per arribar a la temperatura de confort. Per això es recomana, en comptes d’apagar la calefacció completament, generant arrencades i parades, baixar uns graus la temperatura, per no perdre confort ni massa temperatura dins de l’habitatge.

Les programacions horàries que permeten els termòstats digitals són molt pràctiques i permeten reduir el consum energètic, ja que és possible apagar / encendre o regular la calefacció a distància i trobar l’habitatge amb una temperatura confortable quan ens absentem per diversos dies o durant la tornada del treball .

Vàlvules termostàtiques en radiadors

Una altra opció de regulació seria la instal·lació de vàlvules termostàtiques en els radiadors. Permeten ajustar automàticament la temperatura a cada radiador, obtenint la temperatura de calefacció desitjada a cada habitació, ja que no es necessita escalfar amb la mateixa intensitat totes les estances d’una casa. Les vàlvules amb capçal termostàtic permeten un major control sobre el consum energètic així com una millor distribució i repartiment de la calor a l’habitatge.

L’ajust termostàtic de les vàlvules recull la temperatura ambient de manera que, quan augmenta la temperatura a una habitació – bé per l’entrada de sol per les finestres o bé perquè hi ha un major nombre de persones- , la vàlvula s’autoregula tancant l’entrada de cabal d’aigua, per adaptar-se als nous requeriments de temperatura.

T'HA AGRADAT AQUEST CONTINGUT? SUBSCRIU-TE AL NOSTRE NEWSLETTER

0 Comentaris

Deixar un comentari

Vols comentar?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *