Smart city i la seva gestió de residus
La ciutat del futur es caracteritzarà per la tecnologia i el respecte pel medi ambient. L’objectiu és que els seus habitants visquin amb més comoditat, connectant tots els elements de la ciutat per crear una relació més senzilla. S’implantaran sistemes intel·ligents de mesurament d’aigua i energia; els vehicles elèctrics seran el dia a dia a les ciutats, però, com se solucionarà el problema dels residus en una Smart city?
Gestió sostenible de residus urbans
La gestió de residus en una Smart city neix com una necessitat per crear una ciutat òptima i habitable per a tots els seus residents. Els experts treballen en diferents alternatives per a aquest treball important, compartint tots uns mateixos objectius:
- aconseguir un entorn més informat
- un entorn més conscienciat
- amb majors facilitats per a un funcionament més còmode
- sistemes més higiènics i de menor impacte visual
Aquests sistemes més higiènics i menys visuals es poden aconseguir amb una xarxa de canonades subterrànies per on discorrerien els residus. És factible aquesta idea? Des de ANAVAM, Associació Nacional d’Auditors i Verificadors Mediambientals, creuen que sí. Aquest model és una de les millors opcions per complir amb les necessitats d’una Smart city.
Els residus ja no estarien pels carrers. Gràcies a un sistema de canonades estances amb un sistema de buit, les bosses d’escombraries dipositades en els contenidors anirien directament al centre de reciclatge a través d’una xarxa subterrània. El contacte pels carrers i les carreteres seria nul. Un altre avantatge seria la desaparició dels vehicles encarregats del transport de residus, disminuint tant el soroll com la contaminació que produeixen aquests camions.
En tot aquest procés el big data és essencial. Es podria conèixer informació sobre hores, quantitat de residus i costums en la seva gestió. I així, aplicar serveis en funció de totes les variables conegudes amb la recollida de dades.
Smart city i economia circular
L’economia circular centra els seus principis en la reutilització de materials i productes, ja que és conscient que aquests són finits i que tenen límit de caducitat. Per aquest motiu sorgeix alhora el concepte d’economia col·laborativa, com a model basat en la lluita contra el canvi climàtic i el respecte al medi ambient.
Aquesta economia permet la utilització de materials que una entitat deixa d’utilitzar i que són reciclats per cobrir les necessitats d’una altra entitat. Una manera eficient de reduir els materials al mercat i de compartir recursos.
Per a l’any 2050, el 70% de la població mundial viurà en ciutats. Aquest és el motiu pel qual s’estan desenvolupant un gran nombre de projectes dedicats a l’estudi de solucions innovadores. Un d’ells és el GrowSmarter, un programa europeu de recerca que té a Barcelona, Colònia i Estocolm com a caps visibles per buscar solucions per a les futures smart cities.
Deixar un comentari
Vols comentar?No dubtis a contribuir!