4 coses que necessites saber abans de comprar un aire condicionat

instalar-aire-acondicionado

Acabem de començar abril i, amb la primavera recentment estrenada, encara no som conscients del que ens espera. I és que molt ràpid haurem de fer front, de nou, a les ones de calor de l’estiu. Serà llavors quan la majoria de nosaltres es precipitarà a comprar i instal·lar aparells d’aire condicionat.

Nosaltres et recomanem que t’aprofitis que encara no hi ha presses i t’avancis a la resta de les persones per així poder considerar totes les opcions a l’hora de comprar i instal·lar un aire condicionat.

Normalment tendim a mirar el preu, la quantitat de “+” de l’etiqueta energètica, la marca, el disseny, etc., però hi ha altres coses que hauríem de tenir en compte i que ningú ens explica. Volem compartir-les amb vosaltres.

Com escollir l’aire condicionat correcte

Distància d’instal·lació

Abans de comprar un aparell d’aire condicionat, és necessari considerar on s’instal·laran les unitats exteriors i interiors. Recorda que la millor opció és sempre la de demanar consell a un professional de la climatització.

Les unitats d’aire condicionat de 2 kW a 3,5 kW tenen una distància d’instal·lació (longitud del tub entre la unitat interior i l’exterior) que varia de 3 a 15 metres aproximadament. Això és suficient per a la gran majoria de les instal·lacions. Sabies que com més gran sigui la distància entre l’aparell de l’interior i el de l’exterior, menor serà el rendiment del sistema?

En comparació a una instal·lació de 5 metres de separació, una instal·lació de 10 metres suposa una pèrdua de rendiment d’entre un 3 i un 5%, i una instal·lació de 15 metres entre un 7 i un 10%.

Creus que un 5% no és molt? Què passa si tenim en compte els 10-15 anys de vida útil de l’aire condicionat?

Instal·lació de la unitat exterior

La localització de la unitat exterior és un altre factor important. Tenir una ventilació adequada és essencial, per la qual cosa si s’instal·la prop d’una paret, recorda que ha de quedar suficient distància entre la paret i la unitat exterior perquè l’aire flueixi amb facilitat.

A més, cal evitar que rebi llum solar directa. Per tant, hem d’instal·lar-la en un lloc ombrejat. La diferència de temperatura entre estar sota la llum solar directa o estar en l’ombra pot ser de 5 a 10 ºC, i hem de tenir en compte que aquesta diferència pot implicar fins a un 20% d’excés de consum.

Instal·lació de la unitat interior

Quant a les unitats Split (els aparells visibles penjats en les parets), normalment es determina la seva ubicació en funció de l’estètica. Però si pensem en l’estalvi d’energia, la millor ubicació és aquella en la qual l’aire ens arriba directament.

Potser estàs pensant que això pot suposar un fred excessiu i ser incòmode. Pensa-ho de nou: si l’aire et molesta perquè tens massa fred és que no el necessites, apaga l’aparell i comença a estalviar energia.

Configurar la temperatura

Cada persona té un ideal de temperatura diferent, fins i tot variarà en la mateixa persona depenent de la roba que porti i d’altres aspectes de l’ambient.

Per trobar la teva temperatura ideal et recomanem un experiment. Agafa un tros de paper i enganxa’l en l’indicador de temperatura del comandament a distància del teu aire condicionat. Encén-lo i espera uns minuts (10-15 minuts). Si tens calor, redueix la temperatura; i, si tens fred, augmenta-la. Repeteix aquesta acció tantes vegades com sigui necessària fins que et trobis còmode.

Ara lleva el paper que havies pegat en el comandament a distància i veuràs quina és la teva temperatura ideal. Recorda que solament serà vàlida sempre que usis la mateixa roba, la temperatura exterior sigui la mateixa i passi la mateixa quantitat de llum per la finestra.

No es recomana ajustar la temperatura 10 ºC superior o inferior a la temperatura exterior.

NOTA: En aquest article alguns conceptes s’han simplificat per a una millor comprensió. En qualsevol cas, és recomanable que un professional dugui a terme una inspecció in situ per ajudar-te a comprar el millor aire condicionat d’acord a les teves necessitats i les de la teva casa.

T'HA AGRADAT AQUEST CONTINGUT? SUBSCRIU-TE AL NOSTRE NEWSLETTER

0 Comentaris

Deixar un comentari

Vols comentar?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *