Calefacció a gas o elèctrica?

como purgar radiadores

El tipus i tamany de la vivenda, l’ús que s’en faci així com la zona on estigui condicionaran el tipus de sistema de calefacció més aconsellable.

Caldera de gas de condensació

És la millor opció si es disposa de subministrament de gas natural. L’Organització de Consumidors i Usuaris, l’OCU,  en detaca el seu gran rendiment calorífic, la seva eficiencia i una baixa emissió de CO2. És un sistema que es troba sovint instal.lat en les vivendes, i només caldrà revisar l’estat de la caldera, sotmetre-la a un manteniment o en el pitjor dels casos, substituir-la per una de nova.

Una caldera de gas de condensació proporciona aigua calenta i calefacció amb una temperatura comú a totes les habitacions, que es pot regular mitjançant un termostat centralitzat i claus termostàtiques als radiadors. Malgrat les despeses d’instal.lació i de manteniment, és el sistema de  calefacció que menys consumeix, des d’un punt de vista econòmic.

És ideal per a un pis d’entre 90 i 100 metres quadrats, en una zona templada com Barcelona. A l’estiu cal complementar-ho amb un aparell d’aire acondicionat.

Tarifa nocturna amb acumuladors d’escalfor

És un sistema que proporciona aigua i calefacció a cada habitació mitjançant un subministrament elèctric. Cal contractar la tarifa eléctrica de tarifa nocturna o de discriminació horaria, que proporcina 10 hores diaries d’electricitat a un cost menor.

L’acumulador d’escalfor está disenyat per mantenir estable la temperatura de l’habitació al llarg del dia, però només consumeix durant la nit, quan la tarifa de l’electricitat és més baixa.

És els sistema idoni per a llars on cal mantenir la mateixa temperatura durant tot el dia, com és el cas de persones grans que no surtin de casa o llars amb infants petits. L’adaptació de la vivienda té un sobrecost superior als emissors eléctrics i consumeix més que les calderes de gas o els emissors, però proporciona major confort a les llars amb un us intens durant tot el dia. El preu está al voltant dels 1000€ els acumuladors dinámics, i 500€ els estàtics.

Emissors eléctrics

Són aparells de calefacció individuals per a cada habitació. La majoria són digitals i permeten programar el seu funcionament segons l’habitació i en diferents trams horaris. És el sistema de calefacció més aconsellat per a zones templades amb una utilització intermitent i es poden compaginar amb aculumadors d’escalfor en pisos de tamany mitjà (75 metres quadrats) en ciutats com Girona y amb splits per aire acondicionat en petits apartaments o en pisos de zones més caluroses, com a Lleida.

És el sistema més econòmic i més adaptable a qualsevol vivenda perquè no precisa fer obres, i des del punt de vista mediambiental és el més eficaç entre els aparells eléctrics.

Una instal.lació i manteniment adequats

Cap dels sistemes de calefacció o climatització presenta riscos, si estan correctament instal.lats i professionals qualificats en fan un manteniment periòdic. Les calderes de condensació requereixen un major manteniment que els emissors elèctrics, però en tots dos casos hem d’evitar cobrir-los amb roba mullada per a que s’assequi. Aquesta pràctica tan comú a moltes llars fa malbé a la llarga els radiadors d’aigua calenta i en el cas dels sistemes elèctrics, pot provocar un curtcircuit o sobrecarregar la instal.lació.

T'HA AGRADAT AQUEST CONTINGUT? SUBSCRIU-TE AL NOSTRE NEWSLETTER

0 Comentaris

Deixar un comentari

Vols comentar?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *