Què és la contaminació lumínica de les ciutats?
La contaminació lumínica es coneix com l’emissió de llum procedent de fonts artificials durant la nit. Generalment, aquest enllumenat artificial es col·loca per a la realització de les activitats previstes en un espai concret. Avui dia, les grans ciutats es veuen immerses en llum durant 24 hores seguides, sigui de dia o de nit. Fins al punt que les grans capitals mundials estan afectades per la contaminació lumínica de tots aquests dispositius artificials, alterant els bioritmes dels éssers vius.
Causes de la contaminació lumínica
La principal causa de la contaminació lumínica és la mala qualitat i l’orientació de l’enllumenat, tant públic com privat. Com dèiem, l’objectiu d’il·luminar els espais durant la nit és per poder realitzar aquestes activitats en aquest espai amb la llum adequada. Però, en moltes ocasions, aquesta llum destinada per realitzar aquestes activitats no es correspon amb el que es considera correcte.
Cal distingir entre dos grans problemes: l’excés d’il·luminació i la mala orientació de l’enllumenat. En moltes ocasions l’enllumenat és excessiu per a les activitats que es realitzen en aquest espai en qüestió. Això genera una il·luminació ineficaç. D’altra banda, la mala orientació de les fonts lumíniques. En lloc de fer visible l’espai on es desenvolupen les activitats, s’il·lumina el cel nocturn.
Aquesta ineficàcia de l’enllumenat es pot apreciar a les ciutats i els nuclis urbans, on la xarxa d’il·luminació és més extensa. Com a resultat trobem un cel ataronjat durant tota la nit que no permet veure els estels.
Conseqüències de la contaminació del cel nocturn
No solament no podem veure les estrelles des de les ciutats, sinó que la contaminació lumínica té moltes altres conseqüències. En primer lloc, el cost econòmic que això comporta. Tota la llum de les ciutats procedeix d’electricitat, amb un cost de producció i de distribució. En segon lloc, un cost de caràcter ecològic. Aquesta contaminació afecta a tot l’ecosistema. Altera el comportament d’alguns insectes que són la base de la cadena tròfica de moltes espècies animals. Un altre punt important a considerar és la generació de residus i gasos d’efecte hivernacle per l’ús de combustibles fòssils per generar l’electricitat.
Finalment, un cost social. La contaminació de les ciutats afecta el desenvolupament de l’activitat de les persones. Les llums mal orientades són un perill per a vianants i conductors. Com il·luminen el cel nocturn en comptes dels carrers i carreteres, aquestes queden infrailuminades i produeix pèrdua d’agudesa visual al volant.
Solució per disminuir la contaminació lumínica de les grans ciutats
La primera solució implica conscienciar a la gent que més il·luminació no és sinònim de més seguretat ni major visibilitat. No es tracta d’una qüestió de quantitat sinó de qualitat. Per aquest motiu, resulta necessari col·locar fanals que orientin la llum cap al sòl amb pantalles col·locades en la part superior. Així la llum anirà directa al sòl i no es perdrà cap al cel nocturn. S’aconsegueix un ús més eficaç minimitzant la despesa de la seva producció i distribució.
Deixar un comentari
Vols comentar?No dubtis a contribuir!