L’orientació de la casa i com estalviar energia

orientacio-casa

Has encès la calefacció però encara tens fred? La teva casa triga hores a escalfar-se? Si això et resulta familiar segurament el teu habitatge no estigui prou aïllat.

És fonamental que tinguem en compte l’orientació de la nostra vivenda per gaudir-la i també per saber treure-li partit. De fet, l’orientació i l’aïllament poden fer-nos estalviar fins a un 80% en consum energètic.

Pel que fa a l’orientació, hem d’analitzar el comportament del sol per aconseguir un estalvi en les nostres factures energètiques. En aquest sentit, hem de tenir en compte el clima de la zona geogràfica on vivim, així com la distribució de les habitacions, per exemple, podem triar establir el dormitori a les zones més càlides de la casa (orientació oest).

  • Orientació nord. La incidència del sol és gran durant les primeres hores del matí i les últimes hores de llum. Aquesta zona de l’habitatge rep la llum del sol directa només a l’estiu, i per això és la zona més freda de la casa. És una bona orientació per a situar les zones que vulguem conservar més fresques i amb menys incidència de la llum. És de vital importància l’aïllament d’aquesta zona per estalviar en calefacció i energia.
  • Orientació sud. El sol està present durant tot el dia i de manera directa en gairebé totes les estacions de l’any. A l’estiu incidirà a les hores centrals del dia. Per això, és la zona més calorosa de la casa. És una bona orientació per establir el rebedor i un possible jardí i/o piscina.
  • Orientació est. El sol està present de forma directa a les primeres hores del matí fins al migdia durant gairebé tot l’any. A aquestes hores, la calor del sol no és tan agressiva i al migdia deixa d’incidir, això provoca que a les tardes la casa estigui més fresca. És una bona zona per establir la cuina, el despatx, les habitacions dels nens o convidats.
  • Orientació oest. El sol es comporta de manera contrària a l’anterior orientació (est). És la zona més calorosa de tot l’habitatge, ja que el sol impacta de manera directa a partir del migdia fins al vespre. És una bona orientació per a les habitacions i cambres de bany.

Aquesta informació pot ajudar-te a l’hora de comprar o llogar un nou habitatge però també pots tornar a acomodar els espais a casa teva, depenent de l’orientació en què es trobi, amb l’objectiu d’optimitzar i reduir el consum energètic.

T'HA AGRADAT AQUEST CONTINGUT? SUBSCRIU-TE AL NOSTRE NEWSLETTER

0 Comentaris

Deixar un comentari

Vols comentar?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *