Precaucions a tenir en compte amb el gas a casa

El gas a casa és una font d’energia que proporciona calefacció, aigua calenta i permet cuinar. És un servei bàsic que millora la qualitat de vida de les persones. No obstant això, si no s’utilitza adequadament i sota uns controls, podria arribar a ser perillós per a totes les persones properes. Per això, cal prendre una sèrie de precaucions per garantir el bon funcionament. Els riscos del gas a casa per a les persones són:

 1. És una substància inflamable
 2. La seva inhalació és tòxica per a l’organisme

Consells de manteniment

 1. Realitzar un contracte de manteniment de la caldera amb el servei tècnic o amb un instal·lador autoritzat. La normativa vigent obliga a una revisió cada dos anys.
 2. Important cuidar els aparells i instal·lacions de gas, així com mantenir sempre una neteja regular. Els conductes no han d’utilitzar-se per penjar cordes, roba o altres utensilis.
 3. Cridar al servei tècnic de l’aparell si es té la intenció de modificar els conductes de sortida a l’exterior. Si entre les obres es pretén envidrar una terrassa o l’estenedor, deixar obertes a l’exterior les reixetes de ventilació.
 4. Si es detecten anomalies de funcionament, el primer a fer és avisar al servei tècnic del fabricant o a una empresa instal·ladora autoritzada.
 5. És recomanable tancar la clau general de pas del gas en cas d’absències perllongades del domicili com, per exemple, en vacances.

Ús del gas en la cuina

 1. Comprovar sempre l’estat de la flama. Ha de ser una flama estable, silenciosa i de color blau. En cas que no compleixi aquestes tres descripcions, és símptoma d’algun problema. A més, si el fum de la flama taca la base de les casseroles també pot ser símptoma d’una mala combustió.
 2. A l’hora de cuinar, tenir molta cura amb el vessament de líquids i els corrents d’aire. Pensa que la flama es pot apagar deixant el cremador obert i acumulant gas en la cuina, la qual cosa és perjudicial per a l’organisme.
 3. Mantenir els cremadors de la cuina de gas sempre nets utilitzant productes no abrasius perquè pots perjudicar el metall del cremador. Si s’acumulen residus al seu voltant també pot ser un factor que impedeixi una bona combustió.

Si fa olor de gas a casa

 1. La primera cosa que has de fer és no encendre cap aparell elèctric, encendre o apagar els interruptors de la llum, fumar o trucar per telèfon. L’espurna elèctrica que es desprèn d’aquests aparells podria provocar una explosió dins del recinte on es percep l’olor.
 2. Obrir portes i finestres per ventilar l’habitació.
 3. Segon pas important és tancar els comandaments de l’aparell i la clau general de pas de gas. Han de quedar perpendiculars amb la canonada.
 4. Cridar al servei d’atenció d’urgències.
 5. Fins que un professional no hagi reparat la instal·lació, mai obrir la clau de pas general de gas.

T'HA AGRADAT AQUEST CONTINGUT? SUBSCRIU-TE AL NOSTRE NEWSLETTER

0 Comentaris

Deixar un comentari

Vols comentar?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *