La Casa Verda, una casa energèticament autosuficient

casa energèticament autosuficient

Una casa amb formes integrades al paisatge, autosuficient i sostenible ja és una realitat a Olot. L’ideóleg de La Casa Verda,  l’empresari Jordi López Querol que ha volgut integrar totes les formes de fer energia per acoseguir una casa energèticament autosuficient.

La Casa Verda s’ha concebut, des dels seus inicis, com un espai d’experimentació per a tecnologies enfocades cap a la sostenibilitat, l’autosuficiència i l’eficiència energètica. Situada a la Garrotxa, al costat del trencant que puja fins a Batet de la Serra, entre altres coses la casa capta l’energia solar i la converteix en electricitat per a la llum i pel funcionament dels elements domèstics, drena l’aigua de la pluja per aprofitar-la per rentar i fa servir la biomassa com a font d’energia per a la calefacció.

La primera premisa era dissenyar una casa on fos possible no haver de recórrer als combustibles fòssils per a l’autoabastiment energètic. I el segon requisit: escàs manteniment energètic i perdurabilitat en el temps. Així, Jordi López Querol va buscar l’autosuficiència energètica des de diverses perspectives. En primer lloc, minimitzant les necessitats energètiques de l’edifici i optimitzant els recursos naturals de què disposa en aquest enclavament natural. I tot això sense renunciar a un alt nivell de confort i de qualitat de vida per als usuaris,

La geotèrmia, element la clau

El fet de construir-se a la zona volcànica de la Garrotxa, li permet potaprofitar l’energia continguda en el subsòl a través de la geotèrmia. Situada sobre una cova volcànica, La Casa Verda pot, mitjançant un bufador volcànic, expulsar a l’exterior aire temperat a l’hivern i fresc a l’estiu, aconseguint una temperatura estable durant tot l’any. Així mitjançant la geotermia, s’aconsegueix climatitzar l’habitatge i mantenir una temperatura agradable a l’interior de l’habitatge durant tot l’any.

casa-verda-autosuficiente

La seva estètica, perfectament encaixada al entorn,  juga amb diversitat de formes, materials i matisos cromàtics per tal d’intentar difuminar l’edifici en el seu hàbitat fins convertir-lo en part de la pròpia natura.

En matèria de sostenibilitat, per la seva planificació i construcció s’ha optat per aprofitar al màxim els recursos naturals propis: terra, roques, pedres, plantes autòctones. Tan mateix, s’ha plantejat un edifici cobert de terra i vegetació (semienterrat ), amb una única façana orientada al sud, i està dotat de molt poques obertures. Les poques que hi ha estan ben aïllades tèrmicament i acústicament, D’aqueta manera s’aconsegueix que les necessitats energètiques pel que fa a climatització siguin menors a les d’un edifici convencional. De la mateixa manera, la volada que s’estén sobre tot l’edifici possibilita aconseguir un efecte bioclimàtic, permetent que el sol entri amb força a l’hivern i que tot just tingui presència a l’estiu.

D’altra banda, en ser una construcció semisoterrada i estar coberta per terra i vegetació que aïllen de l’exterior la major part de la casa i al tenir una orientació, les necessitats energètiques de l’habitatge són menors que les d’un edifici convencional, per tant , les seves necessitats energètiques, també són menors.

Sostenibilitat i eficiència energètica

Respecte als sistemes utilitzats per minimitzar el consum d’energia en destaquen:

Cisterna per recollir les aigües pluvials: amb una capacitat d’emmagatzematge de 100.000 litres d’aigua que permet reutilitzar-la per regar els jardins interiors i exteriors sense necessitat de consumir l’aigua de la xarxa. S’ha planificat que en un futur dotar a l’habitatge d’un sistema de potabilització d’aigua per aconseguir que l’aigua emmagatzemada també sigui apta per al consum humà i no hi hagi una dependència de la xarxa comunitària d’aigua.

Il·luminació natural i LED: Per il·luminar els espais interiors s’ha intentat aprofitar al màxim la llum natural i s’ha optat per la il·luminació LED de baix consum energètic.

Energia solar: les plaques solars tèrmiques serviran per escalfar l’aigua i ajudar en la generació de calefacció de l’edifici. D’altra banda, les plaques solars fotovoltaiques ajudaran a reduir el consum energètic de l’edifici i aporten la possibilitat de realitzar un autoconsum energètic en cas que sigui necessari.

T'HA AGRADAT AQUEST CONTINGUT? SUBSCRIU-TE AL NOSTRE NEWSLETTER

0 Comentaris

Deixar un comentari

Vols comentar?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *