caldera de gas, escalfador d'aigua i termo elèctric

Quina és la diferència entre caldera de gas, escalfador d’aigua i termo elèctric

caldera de gas, escalfador d'aigua i termo elèctric

A priori, la diferència entre caldera de gas, escalfador d’aigua i termo elèctric sembla molt evident. No obstant això, cadascun d’ells ofereix unes característiques específiques que poden fer que s’adaptin o no a les nostres necessitats.

Caldera de gas

La caldera de gas ens serveix tant per tenir aigua calenta sanitària com per enviar aigua calenta als radiadors de la calefacció. Hi ha algunes calderes que no serveixen per escalfar l’aigua, però són poques.

Tot i haver existit altres tipus de caldera, com les atmosfèriques, que actualment no es fan servir perquè, en agafar l’oxigen de l’interior de la casa, suposen un risc per a la salut, les que predominen avui dia són la caldera de gas estanca, la caldera de gas estanca Sota Nox i la caldera de gas estanca de condensació.

Les calderes de gas estanques són caixes blanques ancorades a la paret amb unes mesures que ronden els 80 centímetres d’alçada, per 40 cm d’alt i 30 centímetres de profunditat. Es diuen calderes estanques perquè, a diferència de les atmosfèriques, la càmera on es realitza la combustió està segellada de forma estanca. Les xemeneies d’aquestes calderes agafen l’oxigen de l’exterior i, una vegada realitzada la combustió a la càmera estanca, expulsen el monòxid de carboni a l’exterior. Necessiten, per tant, un tub bidireccional.

Les calderes de gas estanques de baix Nox són calderes amb baixes emissions de monòxid de carboni. El preu és més elevat que el de les estanques simples però els últims anys han tingut èxit gràcies a la cada vegada major consciència mediambiental.

I, finalment tenim les calderes de gas estanques per condensació. Aquestes són, en l’actualitat, les més eficients del mercat perquè, gràcies a que aprofiten l’energia de la calor latent dels gasos cremats en la combustió, aconsegueixen un rendiment major al 100% i això es veu reflectit en la factura energètica amb un estalvi de fins al 30%.

Escalfador d’aigua

L’escalfador d’aigua és estèticament similar a la caldera de gas, encara que més petit, i també requereix de xemeneia.

La seva funció, com ja hem indicat, és escalfar aigua calenta sanitària. El seu funcionament és molt senzill: s’engega quan encenem qualsevol aixeta de l’habitatge. En aquest moment un cremador escalfa l’aigua i l’envia a l’aixeta que hem obert. Aquest procés no és immediat; es triga uns segons a adquirir la temperatura desitjada.

Termo elèctric

La funció del termo elèctric també és escalfar aigua calenta sanitària i, al contrari que la caldera i l’escalfador de gas, no disposa de xemeneia.

El funcionament d’aquest aparell, que acostuma a ser de forma cilíndrica, també és molt senzill. Té una resistència que, quan està ple el tanc, s’encarrega d’escalfar l’aigua i mantenir-la a la temperatura desitjada.

En el cas del termo elèctric l’aigua arriba més ràpid a l’aixeta a la temperatura desitjada. Però, per contra, si es buida el termo hem d’esperar a que es torni a escalfar. És a dir, no té capacitat per emetre aigua calenta constantment.

T'HA AGRADAT AQUEST CONTINGUT? SUBSCRIU-TE AL NOSTRE NEWSLETTER

0 Comentaris

Deixar un comentari

Vols comentar?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *